Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

sznycle cielęce zapiekane z serem

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina
4 plastry
szynka chuda
4 plastry
ser żółty
4 plastry
pomidory
3 szt
cebula
2 szt
seler naciowy
tymianek
czosnek
1 ząbek
rosół z kostki
2 łyżki
oliwa
1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: sznycle cielęce zapiekane z serem

Plastry cielęciny myjemy oprószamy solą i papryką,rozklepujemy tłuczkiem i zarumieniamy na patelni do smażenia bez tłuszczu.Cebulę obieramy kroimy na ćwiartki wkładamy do płaskiego rondla z teflonowym dnem,dodajemy drobno pokrojony seler,podlewamy rosołem i chwilę dusimy.Następnie dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki posypujemy tymiankiem i dusimy na małym ogniu bez przykrycia 20 min.Miękkie warzywa przecieramy przez sito,mieszamy z bazylia roztartym czosnkiem z solą i równomiernie rozkładamy na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą.Na warzywach układamy wcześniej zarumienione sznycle,następnie kładziemy na każdy sznycel plasterek szynki i sera.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni i pieczemy 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak