Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycel z jajkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 gram
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku
Bułka tarta klasyczna Prymat 70 gram
mleko 100 ml
jajko
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
Majeranek suszony Prymat
żółty ser 80 gram
jajko 5 sztuk, małe
koper świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycel z jajkiem

Kroki postępowania

1
Do miski utrzeć na tarce cebulę i czosnek, dodać mięso, bułkę wymieszaną z mlekiem, jajko i przyprawy i sól do smaku. Wyrobić tak jak na tradycyjne kotlety. Podzielić na 5 części i zrobić kształt placka z wyższym rantem dookoła. Tak żeby zmieściło się surowe jajko. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 1 - Sznycel z jajkiem foto
2
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wyjąć blachę z piekarnika i 1/3 z całości sera, rozłożyć do wgłębień.
Krok 2 - Sznycel z jajkiem foto
3
Na ser wybić jajko. Posypać majerankiem, pieprzem i odrobiną soli.
Krok 3 - Sznycel z jajkiem foto
4
Resztę sera rozłożyć dookoła żółtek.
Krok 4 - Sznycel z jajkiem foto
5
Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.
Krok 5 - Sznycel z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 16.03.2016 22:55
Dobre danie.
ada.la 16.03.2016 21:10
smaczny obiadek
sylwia_sl 16.03.2016 17:16
smacznie to wygląda
anka1988 16.03.2016 13:34
smaczna obiadowa propozycja!
RenataZ-et 16.03.2016 12:58
super pomysł na mięsko mielone
Beatris 16.03.2016 11:08
Wyglądają pysznie, taki obiadek z chęcią zjem:)
Łukasz15 15.03.2016 23:51
Bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak