Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szczupak faszerowany w skórze z sosem korniszonowo - koperkowym i zacierki z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filety ze szczupaka 300 g
śmietana 30% 80 ml
masło 20 g
jajko 1 szt
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat

sos

śmietana 30% 400 ml
ogórek konserwowy Smak 80 g
koperek 1 pęczek
Musztarda kremska Prymat 1 łyżka
kostka rosołowa 1 szt

Porada

Zacierki możemy zastąpić ugotowanym ryżem.

Przepis i sposób przygotowania na: szczupak faszerowany w skórze z sosem korniszonowo - koperkowym i zacierki z warzywami

Z filetów szczupaka zdjąć skórę ( pozostawić ją ). Mięso zmielić na drobnym oczku, przełożyć do malaksera i po osoleniu oraz posypaniu pieprzem zmiksować z jajkiem, miękkim masłem i śmietaną. Folię aluminiową posmarować olejem i układać na niej skórę ze szczupaka, a na niej z kolei wałek z musu ze szczupaka. Szczelnie i ściśle zawinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni. Do rondelka wlać śmietankę i dodać kostkę rosołową. Po zagotowaniu i całkowitym rozpuszczeniu się kostki dodać pokrojone w grube plasterki korniszony. Tuż przed podaniem i zdjęciem z ognia dodać musztardę i pokrojony dosyć grubo koperkiem. Na dużym płaskim talerzu ułożyć wzdłuż średnicy talerza np. ugotowane zacierki wymieszane z przesmażonymi warzywami. Na wierzchu ułożyć plastry faszerowanego szczupaka. W wolne miejsca wylać sos korniszonowo - koperkowy. Udekorować gałązkami świeżego koperku lub natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak