szczawiowy chłodnik

szczawiowy chłodnik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczaw

    30 dag
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • ogórek

    3 szt
  • dymki ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • jajko ugotowane na twardo

    4 szt
  • śmietana 22%

    2 szklanki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania szczawiowy chłodnik

Szczaw czyścić, odciąć ogonki,płuczemy i drobno kroimy.Bulion zagotować wrzucić rozdrobniony szczaw doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć płomień i gotować 2 minuty,odstawić do wystudzenia.Dymki oczyścić i grubo posiekać .Ogórki myjemy i kroimy w kostkę.Do zimnego bulionu wrzucamy dymkę i ogórki.Śmietanę ubić i połączyć z chłodnikiem,doprawić solą i pieprzem.Wstawiamy do lodówki na ok1 godzinę.Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki dodajemy do zupy przed podaniem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Małgorzata113 19.07.2011 09:37
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat