Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 350 g świeży
skrzydełka kurczaka 7 szt
marchew 2 szt duże
natka pietruszki 1/2 pęczka
koper świeży 1 pęczka
seler korzeniowy 1/4 szt
ziemniaki 9 szt większych
woda 2 l
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
jajko ugotowane na twardo 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem Zewy


Do garnka wlać zimną wodę i wlożyć do niego umyte skrzydełka.
Gotować na małym ogniu prawie do miękkości, lekko doprawić.
Ziemniaki, marchew i seler obrać, umyć.
Seler i marchew zetrzeć na tarce a ziemniaki pokroić w kostkę.
Gdy skrzydełka są prawie miękkie dodać do garnka starte warzywa oraz ziemniaki i posiekany kopere i natke pietruszki.
Gotować do miekkości, dopr.
Szczaw dokładnie umyć i pokroić, dodać do zupy, zagotować.
Śmietanę zahartować w dzbanku zupą i wlać mieszankę do garnka z zupą, wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
Zupę podawać z ugotowanymi wcześniej na twardo jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 10.07.2016 12:27
Moje smaki...
Margo1 04.06.2016 17:38
Apetyczna zupka
foczka-ks 19.05.2016 19:42
ładny sposób podania
Babeczka35 19.05.2016 18:08
Pyszna zupka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak