Szaszłyki z klopsikami wieprzowo-kurkowymi z nutką tymianku

Szaszłyki z klopsikami wieprzowo-kurkowymi z nutką tymianku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    250 g
  • jajka

    1 szt
  • kurki

    20 g
  • pietruszka

    1 pęczek (mały)
  • woda

    2 łyżeczki
  • tymianek

    1 pęczek (mały)
  • cebula

    250 g
  • cukinia

    350 g
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • sól czosnkowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wieprzowe (ja użyłam łopatkę wieprzową, ale można użyć też szynka) mielimy. Mielone mięso mieszamy z jajkiem, czystymi, drobno pokrojonymi grzybami (kurkami), odrobiną wody (ok. 2 łyżeczki), posiekaną pietruszką, solą czosnkową i świeżo zmielonym pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy tak jak do tradycyjnych kotletów mielonych. Z mięsa formujemy małe klopsiki.

Cukinię kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy do niej posiekany tymianek, odrobinę soli i olej rzepakowy. Całość mieszamy, żeby cukinia przeszła zapachem tymianku i była delikatnie słona.

Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę.

Cebulę, cukinię i klopsiki wieprzowe nadziewamy naprzemiennie na patyki do szaszłyków. Ja zrobiłam wersję dla smakoszy warzyw i na większość szaszłyków nadziałam więcej warzyw niż klopsików, ale można zrobić bardziej mięsną wersję i nadziać większą ilość klopsików.

Szaszłyki układamy na aluminiowej tacce, polewamy niewielką ilością oleju i pieczemy na grillu co pewien czas obracając. Szaszłyki będą gotowe gdy mięso będzie upieczone.

Bardzo polecam to danie, mieszanka aromatów i oryginalny smak jest ucztą dla zmysłów!

SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

lee-aa

21.07.2013 12:29
super :) same pyszności :)

fotoviderek

05.07.2013 07:43
Super przepis :)

idealme

04.07.2013 15:08
ale to musi być pyszne.. :)

dominikaz

04.07.2013 15:03
super wyglada

Janina

04.07.2013 14:02
Bardzo fajne szszłyczki, bogate smaki;)

msmors

04.07.2013 13:55
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat