Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki wieprzowe z morelami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1 łyżecz.
czosnek 1 ząbek
imbir 1 kawałek
morele suszone 10 szt.
natka pietruszki 1 garść
ryż 300 g
sok z cytryny 1 łyż.
jogurt naturalny 140 g
mięso mielone wieprzowe 500 g
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki wieprzowe z morelami

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę z czosnkiem przez 5 minut. Ostudzoną cebulę z czosnkiem przekładam do miski z mięsem, imbirem, morelami i połową pietruszki, doprawiam.
Krok 1 - Szaszłyki wieprzowe z morelami foto
2
Mięso dzielę na cztery części, oblepiam wokół drewnianych szpadek. Piekę na rozgrzanej patelni od czasu do czasu obracając, aż równomiernie zbrązowieje.
Krok 2 - Szaszłyki wieprzowe z morelami foto
3
Ryż gotuję przez 12-15 minut w osolonej wodzie aż zmięknie. Do jogurtu dodaję resztę natki, sok z cytryny i polewam sosem mięso ułożone na ugotowanym ryżu.
Krok 3 - Szaszłyki wieprzowe z morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak