Szaszłyki wieprzowe z grilla z pieczonymi jabłkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    500 gramów
  • szałwia

    1 łyżka
  • sok jabłkowy

    50 mililitrów
  • skórka z cytryny

    z 1 owocu
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżki
  • olej z pestek winogron

    4 łyżki
  • Sól morska z pieprzem Prymat w młynku

    do smaku
  • jabłka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pokrój wieprzowinę w 3 cm kostkę i włóż do szklanej lub plastikowej miski. 

2. Wymieszaj posiekane liście szałwii z sokiem jabłkowym, sokiem cytrynowym, otartą skórką z cytryny. 

3. Dodaj musztardę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. 

4. Dodaj marynatę do mięsa, jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą i odstaw do lodówki na min 2,5h. 

5. Po zamarynowaniu, nabij mięso na patyczki do szaszłyków, rozdzielając je kawałkami jabłka. 

6. Szaszłyki grilluj przez ok 15 minut, obracając je co kilka minut, aby każda ze stron równo się przypiekła. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat