Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki wieprzowe z grilla z pieczonymi jabłkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Są tutaj fani szaszłyków? A co powiecie na połączenie wieprzowiny i jabłka? Gwarantujemy - efekt jest wyśmienity!

Składniki:

wieprzowina 500 gramów
szałwia 1 łyżka
sok jabłkowy 50 mililitrów
skórka z cytryny z 1 owocu
sok z cytryny z 1 owocu
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
olej z pestek winogron 4 łyżki
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku do smaku
jabłka 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki wieprzowe z grilla z pieczonymi jabłkami

1. Pokrój wieprzowinę w 3 cm kostkę i włóż do szklanej lub plastikowej miski. 

2. Wymieszaj posiekane liście szałwii z sokiem jabłkowym, sokiem cytrynowym, otartą skórką z cytryny. 

3. Dodaj musztardę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. 

4. Dodaj marynatę do mięsa, jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą i odstaw do lodówki na min 2,5h. 

5. Po zamarynowaniu, nabij mięso na patyczki do szaszłyków, rozdzielając je kawałkami jabłka. 

6. Szaszłyki grilluj przez ok 15 minut, obracając je co kilka minut, aby każda ze stron równo się przypiekła. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak