Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z grilla z sosem ziołowym
Karkówka z grilla, odpowiednio zamarynowana, jest pyszna. Jednak, żeby urozmaicić to popularne danie grillowe, warto przygotować pyszny sos. W tym przepisie sos do karkówki z grilla został zrobiony ze świeżej natki pietruszki, oliwy, soku z cytryn, kaparów, bazylii i czosnku. Mnóstwo aromatycznych ziół, oliwa i musztarda to świetne składniki do zielonego, ziołowego sosu.
1. Plastry karkówki umieść w szklanym lub plastikowym naczyniu
2. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny oraz przyprawą Grill pikantny i obtocz w tej mieszance polędwiczki.
3. Przykryj pojemnik z mięsem w marynacie i odstaw do lodówki na ok 2h.
4. Wymieszaj musztardę z oliwą, sokiem z cytryny, a następnie dodaj posiekane zioła, czosnek oraz kapary i dopraw solą z pieprzem.
5. Wyjmij kotlety z lodówki, odczekaj ok. 30 minut, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
6. Zdejmij z mięsa nadmiar marynaty i umieść je na rozgrzanym grillu.
7. Grilluj ok 15 minut, co kilka minut obracając, aby mięso równolegle się przypiekło.
8. Karkówkę podawaj polaną przygotowanym wcześniej sosem ziołowym.