Karkówka z grilla z sosem ziołowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Karkówka z grilla, podana z zielonym, ziołowym sosem. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych potraw z grilla. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso i marynata

  • karkówka

    4 plastry
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Grill przyprawa pikantna Prymat

Sos ziołowy

  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    120 mililitrów
  • sok z cytryny

    1,5 łyżki
  • świeża natka pietruszki

    3 łyżki
  • bazylia

    3 łyżki
  • czosnek (roztarty)

    1-2 ząbki
  • kapary całe Smak

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Plastry karkówki umieść w szklanym lub plastikowym naczyniu

2. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny oraz przyprawą Grill pikantny i obtocz w tej mieszance polędwiczki. 

3. Przykryj pojemnik z mięsem w marynacie i odstaw do lodówki na ok 2h. 

4. Wymieszaj musztardę z oliwą, sokiem z cytryny, a następnie dodaj posiekane zioła, czosnek oraz kapary i dopraw solą z pieprzem. 

5. Wyjmij kotlety z lodówki, odczekaj ok. 30 minut, aby osiągnęły temperaturę pokojową. 

6. Zdejmij z mięsa nadmiar marynaty i umieść je na rozgrzanym grillu. 

7. Grilluj ok 15 minut, co kilka minut obracając, aby mięso równolegle się przypiekło. 

8. Karkówkę podawaj polaną przygotowanym wcześniej sosem ziołowym. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat