Szaszłyki wieprzowe z ananasem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szaszłyki ze słodką owocową nutą. Pyszna przekąska, idealna na letnie przyjęcie w ogrodzie. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • wieprzowina

    700 gramów
  • ananas świeży

    1/2 sztuki

Marynata

  • czosnek (roztarty)

    2 ząbki
  • imbir starty

    1 łyżka
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • olej orzechowy

    1,5 łyżki
  • sok ananasowy

    2 łyżki
  • brązowy rum

  • Sól morska z pieprzem Prymat w młynku

    do smaku
  • Karkówka z grilla Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pokrój wieprzowinę w kostkę wielkości ok 3 cm. 

2. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty.

3. Dodaj do marynaty kawałki wieprzowiny i jeszcze raz wymieszaj wszystko, tak aby marynata pokryła całe mięso. 

4. Odstaw mięso w marynacie do lodówki na ok 15 minut. 

5. W międzyczasie obierz i pokrój ananasa w kostkę.

6. Nabijaj na patyczki do szaszłyków mięso na przemian z ananasem. 

7. Gotowe szaszłyki piecz na rozgrzanym grillu przez ok 15 minut, co kilka minut obracając na inną stronę. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat