Szaszłyki wieprzowe z cukinią i marchewką

Szaszłyki wieprzowe z cukinią i marchewką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z łopatki

    30 dag
  • jajko

    1 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • czosnek ząbki

    1 szt
  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta

    2 łyżki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • oliwki czarne

    8 szt
  • blanszowane plastry marchewki

    8 szt
  • sos sweete chilli

  • przyprawa z czosnkiem i ziołam

    1 łyżeczka
  • cukinia

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone z łopatki dokładnie wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem, pokrojona drobno cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oraz bułka tartą. Uformować małe okrągłe kulki, które delikatnie można podsmażyć na patelni. Cukinie kroimy w dość grube plastry. Na namoczone w wodzie patyczki, nabijamy naprzemiennie cukinię, kulki mięsne, plastry marchewki można to zrobić w kolejności dowolnej. Wychodzą 4 szaszłyki. Rozgrzać na patelni grillowej 1 łyżkę oleju i ułożyć na patelni szaszłyki, obsypać przyprawą z czosnkiem i ziołami, obsmażyć je z każdej strony po 2-3 minuty, następnie przykryć pokrywką by warzywa puściły soki i dusić z każdej strony chwilkę, aż płyny odparują. Podawać na sałacie, można pokroić pomidory w plastry by było kolorowo. Skropić sosem sweet chilli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pacpaw

12.09.2012 18:21
jakby się ustawiły w rządku do konsumpcji :o)

Margo1

02.09.2012 17:49
wyglądają nieżle

Margo1

02.09.2012 17:49
wyglądają nieżle

Krzysztof15

15.08.2012 20:11
super

elficzna

15.08.2012 17:02
dobry szaszlyk nie jest zły :)

edita15

15.08.2012 10:28
śliczne i apetyczne

tom

15.08.2012 10:23
pycha!

Monika111

15.08.2012 09:32
Ale fajnie wyglądają :)

gosia47-47

15.08.2012 09:21
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat