Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki drobiowe panierowane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Filet z piersi kurczaka bez kości 2 szt.
jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
parmezan starty 3 łyżki
ziarna sezamu 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki drobiowe panierowane

Filet z kurczaka umyj, osusz, przekrój na średnio cienkie plastry. Następnie plastry pokrój na paski (wzdłuż), mniej więcej szerokość 4 cm.
W jednej miseczce rozkłóć jajka razem z solą i pieprzem. W drugiej wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, sezamem i ziołami prowansalskimi. Zanurzaj każdy pasek w jajku, a następnie obtaczaj w bułce z dodatkami. Palcami ugnieć panierkę, by dobrze się trzymała, delikatnie nadziewaj paski na patyczki szaszłykowe (wcześniej namocz je w zimnej wodzie).
Kładź na średnio rozgrzanym grillu, na natłuszczonym ruszcie i piecz 10-15 min każdej strony, pilnując, by nie opiekły się zbyt mocno. Możesz podać z sosem tzatziki, majonezowym albo barbecue oraz z dodatkiem kiełków i sałaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak