Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pierś z kurczaka pojedyncza 3 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
pieczarki 5 szt
cukinie małe 1 szt
sól 2 płaskie łyżki
woda 1 litr
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 czubata łyżeczka
Grill przyprawa ziołowa Prymat 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki.

Pierś z kurczaka dokładnie umyłam i pokroiłam w grubą kostkę,ok 2,5 cm.Sól rozpuściłam w ciepłej wodzie i zalałam nią kostki kurczaka pozostawiając je na 2 godziny i co jakiś czas mieszając. Na dwie godziny namoczyłam także w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków,aby końcówki nie przypalały się podczas grillowania. Papryki umyte i osuszone pozbawić wnętrz z pestkami i pokroić w kostkę wielkości kawałków mięsa.Lekko posolić. Cukinię umyć i pokroić w ok.1 cm półplastry lub kostkę.Oprószyć ją ziołami prowansalskimi i solą. Pieczarki oczyścić-ja nie obieram-i opłukać.Pokroić w grube plastry. Po dwóch godzinach mięso dokładnie osączyć i lekko osuszyć. Nadziewać na namoczone patyczki na przemian cukinię,mięso,paprykę czerwoną lub żółtą,mięso,pieczarkę,drugi kolor papryki,mięso,cukinię,mięso i znów paprykę.Całość szaszłyków delikatnie ale dokładnie posmarować olejem i obficie oprószyć przyprawą ziołową do grilla. Na rozgrzanym grillu piec obracając ze wszystkich stron przez kilka minut. Można także upiec w piekarniku. U mnie na zdjęciu właśnie widać te z piekarnika a dzień wcześniej identyczne piekłam na grillu ze znajomymi. Pierś kurczaka przyrządzona w ten sposób jest wilgotna i nie wysusza się w trakcie grillowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 23.09.2012 19:23
fajnie zapieczone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak