Szaszłyk z kulkami mięsnymi i warzywami z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i sosu z kiełków

Szaszłyk z kulkami mięsnymi i warzywami z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i sosu z kiełków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z indyka

    500 g
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • sól

  • czosnek

    1 ząbek
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pieczarki

    250 g
  • cebula

    2 sztuki
  • ziemniaki

    1 kg
  • kiełki lucerny

    garść
  • jogurt naturalny

    100 g
  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso mielona mieszamy z musztardą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, przyprawiamy solą, pieprzem, formujemy małe kuleczki (na szaszłyki).
Paprykę, pieczarki i cebule kroimy na kawałki,
Na patyczek do szaszłyków nabijamy kolejno mięso, paprykę, cebulę, pieczarkę.
Ziemniaki myjemy , kroimy na ćwiartki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem, wykładamy na jedną stronę a na drugą szaszłyki.
Pieczemy rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z lekko posiekanymi kiełkami, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy do lodówki.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat