Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka ze śliwkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
masło 170 g
cukier puder 80 g
cukier muscavado 80 g
żółtko jajek 3 szt
esencja waniliowa 1 łyżeczka
laska wanilii 1/2 szt
cukier 4 łyżki
cukier muscavado 1 łyzka
rum 1 łyżeczka
cynamon 1,5 łyżeczki
śliwki węgierki 150 g
płatki migdałowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka ze śliwkami

Z mąki, cukrów, masła i żółtek, wanilii (esencji i ziarenek) zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 2h.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, umieścić w żeliwnym garnku, zasypać cukrem pudrem i muscavado (łyżek), ewentualnie podlać dwoma łyżkami wody. Dusić, aż z jabłek zrobi się mus, doprawić rumem i cynamonem. Ostudzić.
Ciasto wyjąć z zamrażarki, odkroić 3/4 i tą częścią wylepić formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, a następnie śliwki pokrojone w podłużne paski. Całość pokryć startą na tarce pozostałą częścią ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 180C przez 1h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 06.10.2013 21:37
fajnie pomyślane z tymi śliwkami
BeataJ 08.09.2013 13:19
Wspaniałe jesienne ciasto! Palce lizać!!
halina17 07.09.2013 22:43
Smacznie wyglada ciasto.
Gracer 07.09.2013 21:45
super wygląda
Megg 07.09.2013 21:18
bardzo smaczna szarlotka
Renata9 07.09.2013 20:23
pyszna szarlotka
Dorota59 07.09.2013 19:58
wyśmienite ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak