Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z rosą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4 szt
śmietana 18 proc 1 szkl
mąka 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szkl
margaryna 1/2 kostki
jabłka 2 kg
cukier 1/3 szkl
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
margaryna 1/2 kostki
białko 4 szt
cukier 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z rosą

Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę(1/2) ucieramy z cukrem( 1 szkl) na puszystą masę. Dodajemy żółtka – ucieramy. Następnie dodajemy na przemian mąkę i śmietanę – cały czas ucieramy. Tradycyjną prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki przekładamy ciasto (pomagamy sobie łyżką ponieważ jest bardzo gęste). Zapiekamy w piekarniku 180 stopni ok 30 minut.

Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i drobno kroimy ( szybciej nam się rozprażą ) wkładamy do garnka, podlewamy 1/4 szkl. zimnej wody, dodajemy cukier(1/3 szkl) i dusimy je do momentu, aż się całkowicie rozprażą ( często mieszamy). Pod koniec prażenia dodajemy do jabłek 1/2 kostki margaryny i ekstrakt waniliowy dusimy jeszcze ok 10-15 minut.

Gorące jabłka wykładamy na gorące ciasto. Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni ok 15 minut.

Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem(6 łyżek).

Gotową piankę wykładamy na gorące ciasto. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnia 180 stopni ok 10-15 minut.

Gorące ciasto stawiamy w chłodnym miejscu, żeby zrobiła się na nim rosa.

Smacznego !!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gary Michy 13.02.2014 19:24
świetny przepis, uwielbiam też sernik z rosą :)
cukiereczek 13.02.2014 18:47
wyjątkowe pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak