Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pigwą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 2,5 szkl
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 16 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

masa

jabłka 2 kg
cukier do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
cynamon Prymat do smaku
pigwa 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pigwą

Kroki postępowania

1
Owoce pigwy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podsmażyć z cukrem na patelni.
Krok 1 - Szarlotka z pigwą foto
2
Jabłka obrać, zetrzeć, odcisnąć sok. Dodać usmażoną pigwę.
Krok 2 - Szarlotka z pigwą foto
3
Wsypać do smaku cukier. Wsypać bułkę tartą i cynamon. Całość wymieszać.
Krok 3 - Szarlotka z pigwą foto
4
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, 2 żółtka. Wbić jedno całe jajko. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować i wyłożyć formę. Ciasto podpiecz 10 minut.
Krok 4 - Szarlotka z pigwą foto
5
Na ciasto wyłożyć masę.
Krok 5 - Szarlotka z pigwą foto
6

Piec przez 45-50 minut w temp. 180 stopni.
Krok 6 - Szarlotka z pigwą foto
7
Smacznego
Krok 7 - Szarlotka z pigwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.09.2015 14:04
Dobre ciasto.
Ola1young 28.05.2015 13:40
pyszniutkie ciasto
Joannasz3190 28.05.2015 12:22
Prawdziwe pyszności :)
AgaS10 28.05.2015 11:16
Super szarlotka:)
IZABELA29 28.05.2015 11:01
musi byc pyszna
Aannkaa82 28.05.2015 10:24
Pyszne ciacho.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak