Szarlotka z pierzynką

Szarlotka z pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    20 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • jajko

    5 szt.
  • proszek do pieczenia

  • białko

    2 szt.
  • cukier puder

    2 łyżki
  • jabłka

    75 dag
  • orzechy

    5 dag
  • rodzynki

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka pokroić w plasterki, wymieszać z rodzynkami i orzechami. Margarynę utrzeć na jednolitą masę, dodając cukier i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. 5 białek ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą. 2 białka ubić z cukrem pudrem. Do natłuszczonej formy przełożyć połowę ciasta, ułożyć na niej jabłka, przykryć resztą ciasta. na wierzch położyć pianę z białek. Ciasto piec około 45 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat