Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
masło 300 g
żółtko jajek 6 szt.
śmietana kwaśna 2 łyżki

Masa z jabłek

jabłka antonówki 2 kg
cukier kryształ 1 szklanka
cynamon 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki

Pianka budyniowa

białko 6 szt.
cukier kryształ 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 1 szt. (bez cukru)

Dodatkowo

cukier puder do posypania
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania pod jabłka

Porada

Masło do ciasta powinno być schłodzone. Jabłka najlepiej twarde, np. antonówka lub szara reneta. Składniki na dużą formę 34 cm x 25,5 cm x 7 cm).

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką

Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki.
Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, gotować 7 minut bez mieszania (jeśli jabłka są mało soczyste to podlać 1/4 szklanki wody). Następnie dodać cukier i cynamon (wymieszać), wlać sok z cytryny z rozmieszaną mąką ziemniaczaną, gotować 2 minuty.
Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, gdy piana będzie sztywna dodać budyń i delikatnie rozmieszać mikserem na wolnych obrotach.
Większą część ciasta rozwałkować na spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, następnie piankę i na wierzch delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta.
Piec w 170 stopniach C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia.
Po wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 17.05.2017 22:37
pyszne ciasteczko
cris04 07.10.2016 14:12
zbliża się weekend, będzie szarlotka i u mnie!
MałaMi89 06.10.2016 23:22
Szarlotka - moje ulubione :)
Iwusia 06.10.2016 22:09
BARDZO SMACZNE CIASTO :)
halina17 06.10.2016 21:15
Smaczna szarlotka.
Mniam 06.10.2016 19:16
Ale bym zjadła, chętnie sięgnęłabym po kawałeczek takiej szarlotki.
cukiereczek 06.10.2016 18:05
serniczki, szarlotki UWIELBIAM
Konczi 06.10.2016 17:12
Pyszna!!! Uwielbiam szarlotkę :)
KORAL 06.10.2016 16:34
Kochamy szarlotki :)
adelajda 06.10.2016 16:25
Po proszę o kawałeczek do kawki
Ola1young 06.10.2016 15:43
zjadła bym kawałek ;)
Agnieszka-87-25 06.10.2016 14:47
lubię takie
Justi2401 06.10.2016 14:16
Jedno z moich ukochanych ciast (zaraz po serniku z rosą) :)
Patrycja33 06.10.2016 14:13
pyszne ciacho, bardzo takie lubie :-)
Beatris 06.10.2016 13:46
Mniam, jaka smakowita szarlotka, z chęcią zjadłabym kawałeczek :)
mirosława4 06.10.2016 12:42
apetyczna !
bietka 06.10.2016 11:46
bardzo smaczne ciacho : )
jagoda5913 06.10.2016 11:27
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak