Szarlotka z orzechami i pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka pszenna

    450 g
  • żółtka

    3
  • masło zimne

    200 g
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Nadzienie

  • jabłka antonówki

    2 kg
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

  • kasza manna

    8 łyżek
  • orzechy włoskie siekane

    1 szklanka

Pianka bezowa

  • białka

    3
  • cukier

    165 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść razem do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 części - 2/3 i 1/3. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na spód formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki a następnie w niezbyt grube plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, brązowym cukrem, cynamonem oraz kaszą manną ( płaskie łyżki ).

Białka na bezę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.

Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie posiekane orzechy włoskie. Na orzechy wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłkach równą warstwą rozprowadzić ubite białka. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec 40 - 50 minut w 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 05.11.2015 17:54
chętnie bym skosztowała! bardzo apetyczne zdjęcie!
Wiktoria29 05.11.2015 16:13
wygląda apetycznie
Agnieszka-87-25 05.11.2015 16:00
super ciasto
Ewa Wojtaszko 05.11.2015 14:07
a do tego lody..pycha !
SzczyptaChili 05.11.2015 13:35
Świetna szarlotka i piękne zdjęcia
Benita 05.11.2015 13:19
Idealny deser
wyattearp 05.11.2015 12:48
super szarlotka
Futka 05.11.2015 11:05
Cudowna i niezwykle apetyczna szarlotka :)
Mniam 05.11.2015 10:37
Nie ma to jak domowa szarlotka. Z orzechami jest pyszna!
gosia56 05.11.2015 10:22
super ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat