Szarlotka z dodatkiem śliwek.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło 250 g

    1 kostka
  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • tłuszcz do formy

  • bułka tarta

    do formy
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • cukier puder

    do posypania
  • mus z jabłek

    15 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Okrągła dużą tortownicę o średnicy ok.30 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Piekarnik podgrzać do ok.80 stopni. Miękkie (ale nie stopione) masło utrzeć pałką drewnianą na gładko.Dodać cukier i po utarciu dodawać po 1 jajku. Przez sito wsypywać stopniowo obie mąki i proszek do pieczenia.Wyrobić szybko ciasto-można ręką. Większą część wyłożyć do tortownicy,rozsmarować. Na tym rozsmarować mus jabłkowy.http://www.doradcasmaku.pl/przepis/242480/mus-z-papierowek-na-bogato-.html
Łyżką nakładać resztę ciasta,lekko rozsmarowując.Oprószyć wiórkami kokosowymi.Wstawić do podgrzanego piekarnika i zwiększyć temperaturę do 160stopni. Piec w termoobiegu ok.50 minut.Sprawdzić patyczkiem,czy jest upieczone (wbić patyczek do szaszłyków w ciasto i jeśli patyczek jest suchy,to znaczy,że ciasto nam się upiekło).Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 24.08.2012 08:59
apetyczna !
1j1o1l1a1 16.08.2012 16:42
odmieniona szarlotka :)
Pietruszka 16.08.2012 10:39
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat