Szarlotka z bitą śmietaną

Szarlotka z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 szt
  • mąka

    50 g
  • cukier

    30 g
  • jabłka

    2 szt
  • pomarańcza

    1 szt
  • cukier

    do smaku
  • cynamon

    szczypta
  • wanilia

    szczypta
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 listek (lub 2 g)
  • INNE-

  • śmietanka

    100 ml 36%
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 listek (lub 2 g)
  • czekolada gorzka

    10 g do posypania wierzchu
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
białko odzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier (30g)i ubijać jeszcze chwilę.
Krok 2 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
Cały czas ubijając dodać żółtko.
Krok 3 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ruchem od dołu do góry;
Krok 4 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
Formę wysmarowaś masłem, obsypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni; Przełożyć ciasto biszkoptowe do formy rozsmarować na cienki biszkopt i piec do suchego patyczka (około 15 minut);
Krok 5 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tartce o grubych oczkach;
Krok 6 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
Jabłka przełoyżyć na patelnie, dodać odrobinę cukru, cynamonu, wanili oraz skórkę z pomarańczy; Rozpocząć smażenie jabłek;
Krok 7 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
W połowie smażenia dodać sok z pomarańczy i kontynuować duszenie jabłek do miekkości;
Krok 8 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
Zelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy jabłka są już gotowe wyłączyć źródło ciepła i do jeszcze gorących dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia;
Krok 9 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
Z biszkoptu wyciąć okrągłą formę o średnicy 15 cm;
Krok 10 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
Na biszkopt wyłożyć smażone jabłka i odstawić do ostudzenia;
Krok 11 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
Drugi listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie;
Smietankę ubić z cukrem pudrem na bitą śmietanę;
Krok 12 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
żelatynę rozpuścić z odrobiną śmietanki, wymieszać i dodać do bitej śmietany;
Krok 13 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
Ubitą śmietankę wyłożyć na warstwę jabłek;
Krok 14 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
Wierzch posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia;
Krok 15 - Szarlotka z bitą śmietaną foto
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 11.02.2014 20:46
Ta szarlotka jest niesamowita:)
fotoviderek 10.02.2014 18:25
Ślinka cieknie na sam widok :)
ONY_za_kare 10.02.2014 12:22
przepyszna!
wyattearp 09.02.2014 18:12
mniam ,mniam
pierniczkowo 09.02.2014 13:32
idealne ciacho!
Alex_M 09.02.2014 12:28
wygląda przepysznie :)
monia2005 09.02.2014 12:21
Wygląda przepysznie ,aż zjadło by się kawałeczek :-)
iziona 09.02.2014 08:01
Pyszności do kawki
gibli 09.02.2014 00:49
poproszę mały kawałeczek:)
probofka 08.02.2014 22:40
rewelacyjna ta szarlotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat