Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z bezową pianką i malinami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1,5 szklanki
mąka krupczatka 1,5 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
masło 25 dag
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Nadzienie

jabłka winne 1 kg-po obraniu
kisiel cytrynowy 1 sztuka
cukier brązowy 2-3 łyżki
cynamon Prymat szczypta
woda 2 łyżki

Bezowa pianka

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 16 g
budyń śmietankowy 2 sztuki
olej 1/2 szklanki
maliny świeże 1/2 litra

Porada

Uwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bezową pianką i malinami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki.
Krok 1 - Szarlotka z bezową pianką i malinami foto
2
Masa z jabłek: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić.
Krok 2 - Szarlotka z bezową pianką i malinami foto
3
Bezowa pianka: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia.
Krok 3 - Szarlotka z bezową pianką i malinami foto
4
Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką
Krok 4 - Szarlotka z bezową pianką i malinami foto
5
ozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków!
Krok 5 - Szarlotka z bezową pianką i malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 18.09.2016 20:25
piekna szarlotka:)
Janina 16.09.2016 20:02
Pyszności;))
mirosława4 16.09.2016 10:50
niebo w gębie :)
Madzai 16.09.2016 09:55
wygląda wspaniale
Ola1984 16.09.2016 09:49
Pyszne ciacho :)
KORAL 16.09.2016 09:14
Cudowna szarlotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak