Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka wykwintna

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna kostka 1 i 1/3 kostki
cukier wanilinowy do smaku
serek homogenizowany 1 opakowanie
śmietana 12% 1 łyżka
powidła śliwkowe (węgierkowe) 1 słoiczek
cynamon do smaku
jabłka 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka wykwintna

Kroki postępowania

1
Margarynę posiekać z cukrem wanilinowym i mąką, dodać serek homogenizowany, proszek i śmietanę. Wszystko razem ugniatać, aż otrzyma się jednolitą konsystencję. Wstawić gotowe ciasto do lodówki na noc. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią oblepić formę, następnie posmarować wyłożone ciasto powidłem. Kolejno- układamy połówki jabłek (pod każdym jabłkiem posypać cynamon). Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Zlepić brzegi dokładnie.
Krok 1 - Szarlotka wykwintna foto
2
Piec 45 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2 - Szarlotka wykwintna foto
3
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Krok 3 - Szarlotka wykwintna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 10.04.2013 11:17
pyszny deser:)
bursztynek 17.09.2012 21:40
ciekawy pomysł z tymi połówkami jabłek, w takiej formie jeszcze nie jadłam
Ela15 06.09.2012 19:39
bardzo lubi? szarlotk?
Dorota59 05.09.2012 18:49
szarlotki są przepyszne
pacpaw 04.09.2012 20:40
kolorowa kuchnia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak