Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka w papilotach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 3 szt
cukier waniliowy 1 op
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 6 szt
cynamon do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka w papilotach

Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Margarynę kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie problemów podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie formę do mafinek wykładamy papierowymi papilotkami np tulipan i wylepiamy ciastem. Zapiekamy to ok 15 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i jabłkiem. Formujemy z obierek róże i układamy na upieczone ciastka. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu. Pieczemy ok 30 min w 180 st.
Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 14.08.2013 08:26
wygląda rewelacyjnie!
Małgorzata9 06.08.2013 21:37
świetny pomysł na babeczki
Andrzej8 06.08.2013 18:14
wyglądas rewelacyjnie
Mniam 06.08.2013 14:27
wygląda obłędnie
sanielcia 06.08.2013 13:01
Ale ładnie wygląda!
malinowepocalunki 06.08.2013 13:01
Lubię efekty WOW na stole. A tego typu rzeczy takie są. Kocham eksperymenty!
Barbara777 06.08.2013 12:18
fajnie wygląda;)
Adamorek 06.08.2013 11:57
piękny kwiat
Katarzyna34 06.08.2013 11:34
wygląda pięknie
Paolcia 06.08.2013 10:29
bardzo apetycznie wygląda :)
Czarnula87 06.08.2013 10:26
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak