Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka tatrzańska

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: , ,
mąka pszenna 500 g
margaryna zimna 250 g
cukier puder 90 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana kwaśna zimna 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
Masa jabłkowa: . .
żółtko jajek 2 z lodówki
jabłko winne 2,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka tatrzańska

CIASTO :
Blachę o wymiarach 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie bułką tartą.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i siekamy wszystko razem do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy szybko zwarte ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.
Większym kawałkiem ciasta oblepiamy dno i boki (do 2/3 wysokości) blaszki.
Pozostały mniejszy kawałek owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto które mamy wyłożone w blaszce nakłuwamy dość gęsto widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki.

WKŁADKA JABŁKOWA :
Jabłka obrać, pokroić w plastry grubości około 2 mm, obsypać cukrem pudrem i cynamonem. Delikatnie wymieszać, aby owoce obtoczyły się w cukrze i cynamonie starając się, aby jak najmniej się połamały.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Na schłodzone ciasto w foremce wykładamy jabłka poziomo, aby układały się w miarę równo i nie tworzyły się wolne przestrzenie między nimi. Delikatnie dociskamy jabłka dłońmi i za pomocą tartki o grubych oczkach ścieramy na nie ciasto z zamrażalnika. Pieczemy przez około 70-80 minut, do zezłocenia się górnego ciasta.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Zimną szalotkę posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 29.11.2013 15:00
apetyczna ta szarlotka
Malgorzata549 19.09.2013 08:37
pyszności :)
probofka 14.09.2013 23:23
naprawdę przypomina tatry
Małgorzata9 14.09.2013 20:59
poproszę kawałeczek
joanna30 14.09.2013 20:46
Wspaniale wygląda ta szarlotka
agnieszka214 14.09.2013 20:10
ladnie wyglada
Anna133 14.09.2013 13:04
fajnie te jabłka wyglądają
Kuchenka 14.09.2013 11:56
ładna szarlotka
sara1 14.09.2013 11:48
wygląda cudownie
everay 14.09.2013 10:54
cudo cudo cudo:)
lara 14.09.2013 09:39
pięknie wygląda
Ewa104 14.09.2013 09:13
Super szarlotka.Przymierzałam się kiedyś do takiej i zapomniałam w końcu o przepisie.Fajnie,że mi przypomniałaś.
Stenka 14.09.2013 08:41
apetycznie wygląda
Monika-twin 14.09.2013 08:32
ja chce do kawy!
iziona 14.09.2013 08:26
Wyglada wspaniale :)
Konczi 14.09.2013 08:26
prezentuje się bajecznie
Magula 14.09.2013 08:24
mniam pysznosci, super
Renata 14.09.2013 08:15
pyszotka!!
Aga-25 14.09.2013 08:10
smakowita ona
Agnieszka-87-25 14.09.2013 08:01
wow wspaniała
adelajda 14.09.2013 07:59
super apetyczna szarlotka :)
sylwia_mc 14.09.2013 07:42
Wygląda po prostu jak dzieło sztuki, pycha
ana1 14.09.2013 07:42
wspaniałe ciasto
monisia1977 14.09.2013 06:47
super ciacho
iwi 14.09.2013 05:51
Swietna szarlotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak