Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka tatrzańska
Blachę o wymiarach 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie bułką tartą.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i siekamy wszystko razem do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy szybko zwarte ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.
Większym kawałkiem ciasta oblepiamy dno i boki (do 2/3 wysokości) blaszki.
Pozostały mniejszy kawałek owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto które mamy wyłożone w blaszce nakłuwamy dość gęsto widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki.
WKŁADKA JABŁKOWA :
Jabłka obrać, pokroić w plastry grubości około 2 mm, obsypać cukrem pudrem i cynamonem. Delikatnie wymieszać, aby owoce obtoczyły się w cukrze i cynamonie starając się, aby jak najmniej się połamały.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na schłodzone ciasto w foremce wykładamy jabłka poziomo, aby układały się w miarę równo i nie tworzyły się wolne przestrzenie między nimi. Delikatnie dociskamy jabłka dłońmi i za pomocą tartki o grubych oczkach ścieramy na nie ciasto z zamrażalnika. Pieczemy przez około 70-80 minut, do zezłocenia się górnego ciasta.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną szalotkę posypujemy cukrem pudrem.