Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na zimno

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka 2 łyżki
masło ½ kostki
galaretka cytrynowa 3 opakowania
woda 250 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 250 ml
cukier puder 3 łyżki
cynamon do posypania
jabłko kwaśne 2,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na zimno

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, żółtka i mąkę. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w 160C. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i stawiamy na desce do góry nogami, aby biszkopt nie opadł i czekamy, aż ostygnie.

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i razem z masłem dusimy w garnku, aż do powstania musu. Trzy galaretki rozpuszczamy razem w 250ml gorącej wody i dodajemy do musu jabłkowego. Cały masę jabłkową wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 01.01.2013 16:06
dobre
Konczi 01.01.2013 14:42
wygląda powalająco .. i jak tu zacząć dietetycznie Nowy Rok, ja się grzecznie pytam :D
miki47 01.01.2013 14:37
pychA
ewka1978 01.01.2013 14:34
aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak