Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na twarogowym cieście półkruchym

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3 kg
cukier waniliowy 2 łyżki
cynamon do smaku
mąka krupczatka 250 g
mąka tortowa 200 g
skrobia kukurydziana 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3
masło 200 g
smalec 100 g
cukier puder do posypania
twaróg 350 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na twarogowym cieście półkruchym

Masło i smalec dobrze schłodzić. Zmieloć twaróg.
Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać, zrobić dołek, w środek włożyć zmielony biały ser, wbić jajka, dodać starty na tarce zimny tłuszcz - wszystko przesiekać i zagnieść ciasto, podobnie jak kruche.
W razie konieczności podsypać niewielką ilością krupczatki.
Gotowe ciasto (powinno pozostać bardzo miękkie) podzielić na połowę, owinąć osobno w folię i włożyć do lodóki na 1-2 godziny.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o największych oczkach, wymieszać z cynamonem.

Jedną częścią ciasta wyłożyć natłuszczoną i posypaną butłką tartą sporą prostokątną blachę (im większa forma, tym ciasto będzie cieńsze) i rozsmarować na całej powierzchni.
Ponieważ ciasto ma dość rzadką konsystencję - najlepiej rozprowadzać je po blaszce mokrą dłonią.

Ciasto podpiec w gorącym piekriku przez 10 minut, lekko przestudzić, przykryć warstwą starych jabłek - na wierzchu rozłożyć pozostałą porcję ciasta.
W trakcie pieczenia ciasto ładnie rozpłynie się na powierzchni jabłek.

Piec ok.40 min, w temperaturze 180-190*C, aż górna warstwa się zarumieni.
Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a potem posypać cukrem pudrem.

*** Najlepiej nie dosładzać startych jabłek, aby nie puszczały nadmiaru soku, ponieważ ciasto nie dopiecze się odpowiednio.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.03.2014 10:18
jak poleży kilka godzin po upieczeniu to mięknie, ale mokre nie jest :)
Camill 05.03.2014 09:28
ciekawe ciasto, nie przemaka od sera?
Aannkaa82 05.06.2013 20:50
Ja niestety nigdy nie jadłam takiego ciasta (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo), ale bardzo mnie zainteresowało. Tym bardziej ze uwielbiam szarlotki.
Habibi 08.05.2013 09:02
Lubię wypieki z ciasta twarogowego, ale ta szarlotka wyjątkowo przypadła nam do gustu :)
Katarzyna/kate1980 05.05.2013 20:10
bardzo apetycznie wygląda
pierniczkowo 05.05.2013 12:22
bardzo lubię szarloteczkę :)
Beatris 04.05.2013 17:17
Skusiłabym się na kawałeczek. A potem na jeszcze jeden.
Marta1986 04.05.2013 14:49
smaczne ciasto
bogusia19 04.05.2013 14:43
uwielbiam wszystkie szarlotki
Janina 04.05.2013 14:35
Smaczna szarlotka
dodi 04.05.2013 14:26
muszę wypróbować
czekoladka_m 04.05.2013 14:16
Ale musi być pyszna!!Już czuję ten smak;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak