Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na kruchym cieście

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 400 g
masło 250 g
żółtko jajek 4
cukier puder 100 g
sól

Składniki

szara reneta 1 kg
cytryna
cukier 150 g
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na kruchym cieście

Cytrynę sparzamy ,skórkę ścieramy. Mąkę łączymy z cukrem pudrem ,szczyptą soli i połową skórki cytrynowej. Dodajemy zimne masło ,siekamy ,dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3). Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 10 min. Dodajemy pozostałą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy.
Dużą porcję ciasta wyciągamy z lodówki ,rozwałkowujemy i przekładamy do małej blaszki robiąc 2 cm rant z ciasta ,małą przekładamy do zamrażalnika. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 220°C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka ,a na wierzch ścieramy ciasto wyjęte z zamrażarki. Całość pieczemy 35 min w temperaturze 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.10.2014 21:02
klasyka zawsze w cenie
ggosienka68 03.10.2014 09:48
szarlotka, to moje ulubione ciasto :)
Lis 30.09.2014 16:12
Pyszna taka szarlotka...cud miód orzeszki:)
IwonaDD 30.09.2014 14:24
szarlotka palce lizać!
krokus 30.09.2014 13:22
pysznie wygląda
Misiabe 30.09.2014 13:18
Nie ma jak pyszna szarlotka :)
dodi 30.09.2014 13:09
pyszna szarlotka
halinah 30.09.2014 12:42
lubię takie desery :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak