Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na ciepło

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
margaryna 3/4 kostki
cukier 1 łyżka
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jabłka 1,5 kilogram
cynamon 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na ciepło

Mąkę przesiać na stolnicę i dokładnie posiekać z margaryną ( bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbić żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę, wszystko dokładnie rozmieszać mikserem i wlać w mąkę. Zagnieść ciasto i wstawić na ok 30 min do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, ułożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. wierzch ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200-220C przez ok 30-40 min

Podawać na ciepło z bitą śmietaną

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 27.11.2012 22:46
A do tego bita śmietana i gałka lodów waniliowych - pycha.
Lemon 27.11.2012 21:07
pycha
as28 27.11.2012 19:39
mniam
as28 27.11.2012 19:39
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak