Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka budyniowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3 szkl
budyń waniliowy 2 szt
jabłka 5 szt
mąka pszenna 3 szkl
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
margaryna 1 szt
cukier puder 3/4 szkl
śmietana 4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka budyniowa

Z mąki, margaryny, jajek, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, połowę schładzamy w lodówce, drugą rozwałkowujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wykładamy na ciasto. Budynie gotujemy na mleku zalewamy gorącym jabłka, na wierzch ścieramy ciasto na tarce o dużych oczkach. Pieczemy około 45 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypujemy lekko cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 17.02.2014 10:38
Ciekawie wygląda :-)
Ewelina1991 15.02.2014 08:34
szarlotka mniam
fotoviderek 06.11.2013 13:25
Takie ciacha to ja lubię :)
Aga-25 13.09.2013 15:11
rewelacyjna szarlotka
Maniek2 17.07.2013 08:14
musi byc pyszna
caralajna 31.03.2013 08:16
takiej nigdy nie piekłam
ewka1978 15.02.2013 09:18
pyszna
gusia1000 12.02.2013 11:26
Uwielbiam.
cukiereczek 11.02.2013 08:57
wspaniała
sara1 11.02.2013 08:42
apetyczna słodkość
gosia1988 11.02.2013 08:31
smakowicie wygląda; uwielbiam takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak