Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka a`la Paula

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4 sztuki
cukier kryształ 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masło roślinne 1 kostka
śmietana kwaśna 2 łyżki stołowe
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 5 szklanek
cukier kryształ 6 łyżek
cynamon 5 łyżeczek
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka a`la Paula

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Odstawić. Cisto:
Żółtka utrzeć z cukrem (kryształ)+ cukier (waniliowy) na jednolitą masę. Dodać masło (wyjęte wcześniej - ok 2-3godz. - z lodówki), śmietanę. Mąkę (4 szklanki) i proszek przesiać przez sito. Zagnieść. Stopniowo dodawać po 0,5 szklanki pozostałej mąki. Zagnieść. Jeżeli ciasto odchodzi od ręki, jest dobrze rozrobione. Nagrzać piekarnik - temp. 180 stopni C. Większą część ułożyć na blaszce 25x40, wyłożonej pergaminem. Zapiec 20 min w 180 st.C. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażarki - lepiej będzie zetrzeć na tarce ciasto.
Wymieszać wcześniej starte jabłka z cukrem (ilość wg gustu)- ja daję ok 6 łyżek stołowych, w zależności od intensywnego kwasu) i cynamonem. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec ok 1 godz, w 180 st. C. Zostawić do ostygnięcia. Ciasto wyciągnąć za pergamin z blaszki - aby nie miało nieprzyjemnego zapachu. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak