Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka a`la Paula
Żółtka utrzeć z cukrem (kryształ)+ cukier (waniliowy) na jednolitą masę. Dodać masło (wyjęte wcześniej - ok 2-3godz. - z lodówki), śmietanę. Mąkę (4 szklanki) i proszek przesiać przez sito. Zagnieść. Stopniowo dodawać po 0,5 szklanki pozostałej mąki. Zagnieść. Jeżeli ciasto odchodzi od ręki, jest dobrze rozrobione. Nagrzać piekarnik - temp. 180 stopni C. Większą część ułożyć na blaszce 25x40, wyłożonej pergaminem. Zapiec 20 min w 180 st.C. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażarki - lepiej będzie zetrzeć na tarce ciasto.
Wymieszać wcześniej starte jabłka z cukrem (ilość wg gustu)- ja daję ok 6 łyżek stołowych, w zależności od intensywnego kwasu) i cynamonem. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec ok 1 godz, w 180 st. C. Zostawić do ostygnięcia. Ciasto wyciągnąć za pergamin z blaszki - aby nie miało nieprzyjemnego zapachu. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!