Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 250 gram
żółtko jajek 2 sztuka
śmietana 2 łyżka
jabłka 1 kg
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżka (do ciasta)
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać żółtka śmietanę, margarynę i cukier puder - posiekać i zagnieść ciasto.

Większą część ciasta zawinąć w papier i odłożyć do lodówki, drugą do zamrażarki na 1h.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce lub cienko pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Formę wysmarować margaryną i wyłożyć ciastem. Do środka nałożyć jabłka.
Krok 3 - Szarlotka foto
4
Oprószyć cynamonem.
Krok 4 - Szarlotka foto
5
Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
Krok 5 - Szarlotka foto
6
Piec ok. 50 minut w 190'

Smacznego!
Krok 6 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 20.01.2013 09:23
mniam :)
anja3107 26.08.2012 23:25
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak