Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARE KLUSKI Z GOTOWANĄ MARCHEWKĄ

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mąka pszenna 800 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
cukier 1 łyżeczka
marchew 600 g
masło 1 łyżka
Sos pieczeniowy ciemny 2 szt

Porada

Ilość mąki może ulec zmianie w zależności od rodzaju ziemniaków. Ciasto musi być odpowiednio gęste, by nie rozwalało się podczas gotowania.

Przepis i sposób przygotowania na: SZARE KLUSKI Z GOTOWANĄ MARCHEWKĄ

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub za pomocą robota kuchennego.
Krok 1 - SZARE KLUSKI Z GOTOWANĄ MARCHEWKĄ foto
2
Z utartych ziemniaków odsączyć sok, dodać jajka, sól, pieprz, przyprawę do ziemniaków i mąkę.
Krok 2 - SZARE KLUSKI Z GOTOWANĄ MARCHEWKĄ foto
3
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
Krok 3 - SZARE KLUSKI Z GOTOWANĄ MARCHEWKĄ foto
4
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę nakładać porcje ciasta, najlepiej łyżką, co jakiś czas moczoną we wrzątku.
Krok 4 - SZARE KLUSKI Z GOTOWANĄ MARCHEWKĄ foto
5
Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody gotować ok. 3-5 minut.
Krok 5 - SZARE KLUSKI Z GOTOWANĄ MARCHEWKĄ foto
6
Gotowe kluski przełożyć na sito i przepłukać zimną wodą.
Krok 6 - SZARE KLUSKI Z GOTOWANĄ MARCHEWKĄ foto
7
Marchew obrać i pokroić w kostkę.
Krok 7 - SZARE KLUSKI Z GOTOWANĄ MARCHEWKĄ foto
8
Pokrojoną marchew zalać wodą z dodatkiem masła, cukru i soli. Gotować do miękkości. Na koniec zagęścić wodą z mąką. Sos przygotować według wskazówek na opakowaniu.
Krok 8 - SZARE KLUSKI Z GOTOWANĄ MARCHEWKĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:19
http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
IwonaKa 01.12.2015 23:58
Pycha,uwielbiam szare kluski
Wafelek2601 01.12.2015 21:41
Świetne kluseczki
Ewa Wojtaszko 01.12.2015 21:36
ja takie kluseczki najczęściej robię z kapustą kiszoną,z wędzonym boczkiem :)
Renataj 01.12.2015 21:10
Szare kluski /zdecydowanie starte ręcznie na tarce/ wspomnienie dzieciństwa i niebo dla podniebienia:)
Madzai 01.12.2015 19:22
Lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak