Szaragowe risotto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    1 szklanka
  • szparagi zielone

    10 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • wywar warzywny

    0,5 litr
  • wino białe wytrawne

    0,5 szklanka
  • parmezan

    10 dag
  • olej rzepakowy

  • masło

    2 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Usuwamy 1 cm końcówki szparagów.

Odcinamy główki szparagów, a łodyżki kroimy w 0,5 cm kawałki.

Na patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego z łyżką masła. Wrzucamy główki szparagów i przesmażamy je przez minutę. Odkładamy na talerz.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z masłem i podsmażamy przez około pół minuty.

Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Po 2 minutach, gdy ryż zrobi się szklisty, wlewamy białe wino.

Gdy wino odparuje, dodajemy pokrojone łodyżki szparagów oraz po około 100 ml wywaru. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez ryż.

Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany. W razie potrzeby dolewamy nieco wody lub wywaru.

Dodajemy starty parmezan oraz pozostałą łyżkę masła. Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem risotto przybieramy główkami szparagów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 16.10.2014 10:55
jedno z moich ulubionych
ajres 14.10.2014 22:41
apetycznie wyglada
olkaaa 14.10.2014 13:06
ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat