Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szałot śląski z śledziem korzennym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie w oleju 220 g
ziemniaki gotowane w mundurkach 7 szt
cebula biała 1 szt
wędzony boczek 250 g
pieprz do smaku
sól do smaku
jajko ugotowane na twardo 2 szt
szczypiorek do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Szałot śląski z śledziem korzennym

Filety śledziowe korzenne a'la Matjas odsącz z zalewy i pokrój w kosteczkę.
Obierz ziemniaki i cebulę. Pokrój ziemniaki w kosteczkę i wsyp je do dużej miski.
Dodaj do sałatki posiekanego śledzia oraz pieprz ziołowy.
Wymieszaj.
Boczek pokrój w kostkę. Smaż go na patelni do chwili, aż będzie chrupiący a tłuszcz się wytopi.
Dodaj pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula lekko się przyrumieni dodaj zawartość patelni do ziemniaków - wymieszaj.
Dopraw szałot solą (o ile trzeba) i pieprzem świeżo zmielonym do smaku.
Przełóż sałatkę do półmiska, udekoruj pokrojonymi jajami i szczypiorem.
Cząstki jajek oprósz odrobiną soli i pieprzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 10.03.2014 21:50
fajne danie
2milutka 10.03.2014 19:43
ciekawy przepis:)
eliza135 10.03.2014 19:42
pyszna sałatka
gosia56 10.03.2014 19:24
super sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak