Szałot śląski z śledziem korzennym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie w oleju

    220 g
  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    7 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • wędzony boczek

    250 g
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • jajko ugotowane na twardo

    2 szt
  • szczypiorek

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety śledziowe korzenne a'la Matjas odsącz z zalewy i pokrój w kosteczkę.
Obierz ziemniaki i cebulę. Pokrój ziemniaki w kosteczkę i wsyp je do dużej miski.
Dodaj do sałatki posiekanego śledzia oraz pieprz ziołowy.
Wymieszaj.
Boczek pokrój w kostkę. Smaż go na patelni do chwili, aż będzie chrupiący a tłuszcz się wytopi.
Dodaj pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula lekko się przyrumieni dodaj zawartość patelni do ziemniaków - wymieszaj.
Dopraw szałot solą (o ile trzeba) i pieprzem świeżo zmielonym do smaku.
Przełóż sałatkę do półmiska, udekoruj pokrojonymi jajami i szczypiorem.
Cząstki jajek oprósz odrobiną soli i pieprzu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 10.03.2014 21:50
fajne danie
2milutka 10.03.2014 19:43
ciekawy przepis:)
eliza135 10.03.2014 19:42
pyszna sałatka
gosia56 10.03.2014 19:24
super sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat