Przepis i sposób przygotowania na: Szakszuka z serem feta, DS XIX odc. 12
Bazą każdej szakszuki są usmażone na patelni pomidory z dodatkiem cebuli i papryki. Główny dodatek to oczywiście jajka, ale reszta składników może być dowolna. Szakuszkę można zrobić z dynią, szpinakiem lub oliwkami. Ważne są przyprawy: kmin rzymski, papryka wędzona, sól i pieprz. Szakszuka Michela Morana ma ser feta i posypana jest czarnuszką.
Jak zrobić szakszukę krok po kroku:
Odświeżamy pieczywo w piekarniku. Bagietkę kładziemy na blachę, delikatnie skrapiamy wodą i wkładamy do piekarnika – temperatura 100-110 stopni, czas 4-5 minut, program pieczenia góra-dół. Podpiekamy aż będzie chrupiąca.
Siekamy czerwoną cebulę na cienkie piórka. Czerwoną paprykę kroimy na plasterki. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy oliwę, następnie wrzucamy cebulę i paprykę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i dodajemy na patelnię. Chwilkę podsmażamy i dodajemy posiekany czosnek. Całość przyprawiamy kminem rzymskim. Dodajemy czarne oliwki i przyprawiamy papryką wędzoną. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajka i posypujemy czarnuszką oraz solą i pieprzem. Ser feta kroimy na plasterki. Układamy pokrojony ser na jajkach. Świeżą pietruszkę drobno siekamy i posypujemy na wierzchu.
Gotową szakszukę podajemy z chrupiącym pieczywem.