Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szafirowa chmurka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 3
woda 1/4 szk
cukier 1 i 3/4 szk
cukier waniliowy 2 łyżeczki
kakao słodkie do posypania
groszek ptysiowy
galaretka różowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szafirowa chmurka

Przygotować szafirową galaretkę według przepisu na opakowaniu (w 1 i 3/4 szklanki wody)
Galaretkę wystudzić w zimnej wodzie przelać do naczynka i zimą wstawić do lodówki aby stężałą.

CHMURKA :
Białka, cukier, wodę oraz cukier waniliowy umieścić metalowym garnku . Wszystkie te składniki Ubijać blenderem przez około 1 minutę (końcówkami do ubijania białek).
Przygotować większy garnek od tego pierwszego tak aby można był wstawić jeden w drugi i ubijać na parze z niewielką ilością wody, tak aby garnek z białkami nie dotykał wody.
Białka ubijać nad para przez 12 min. (tak aby dobrze zgęstniały)
Tak przygotowaną piankę przełożyć do pucharków na lody i odstawić do schłodzenia.
Na wierzch wyłożyć pokrojona galaretkę, groszek ptysiowy a na koniec posypać granulowanym słodkim kakao
Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.04.2014 19:29
apetyczny deserek fajnie podany
Laila2786 04.04.2013 11:48
super widok takiej galaretki
reniatka 19.03.2013 10:32
super deserek
Andrzej8 21.02.2013 18:37
Naprawdę smakowicie wygląda
fotoviderek 19.02.2013 07:56
Ale pięknie wygląda. Pycha :)
pajbek 18.02.2013 20:05
Super smaczny deser :-)
Rafał3 18.02.2013 18:23
świetne
Marta1986 18.02.2013 18:11
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak