Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z pędów sosny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pędy sosny 3 kg
cukier 2,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z pędów sosny

Pędy sosny zbieramy najlepiej do końca maja. Najbardziej soczyste pędy są do 12 cm. Po zerwaniu pędy myjemy w letniej wodzie i kroimy na kawałki. Następnie w słoiku najlepiej 3 l na przemian układamy warstwę pędów ok 3-4 cm i posypujemy ją cukrem.
Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na około miesiąc. Po upływie tego czasu możemy zlać syrop do słoiczka. Przechowujemy go w ciemnym i chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak