Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z pędów sosny

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pędy sosny 2 kg
cukier 1 kg
spirytus 6 łyżek

Porada

Doskonały na kaszel i przeziębienie.

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z pędów sosny

1. W połowie maja zbieram młode pędy sosny. Oczyszczam, ale nie płuczę.

2. W dużym szklanym słoju układam naprzemiennie warstwy pędów sosny oraz cukru. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników.

3. Słój zakręcam lub przykrywam ściereczką i odstawiam na tydzień w słoneczne miejsce. Co dwa dni, pędy mieszam łyżką.

4. Powstały syrop przecedzam przez gazę i zlewam do butelek. Do każdej 300 ml butelki wlewam 1,5 łyżki spirytusu.Butelki zakręcam i wynoszę do spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak