Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z kwiatów czarnego bzu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bez czarny kwiatostan 2 l
cukier 50 dag
sok z cytryny 1 szt
woda 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z kwiatów czarnego bzu

Rozkwitłe kwiaty czarnego bzu rozłożyć na papierze na powietrzu na godzinę, aby ewentualne żyjątka wyszły. Następnie należy odciąć grubsze, zielone łodygi i odrzucić.Kwiaty włożyć do garnka z gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem na 12 godzin. Po tym czasie przecedzić przez sito. Do wody w której były kwiaty dodać sok z jednej cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. Gorący syrop przelać do butelek i szczelnie zamknąć

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak