Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop jarzębinowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jarzębina 1 kg
cukier 1 kg
cytryny 2 duże
woda 2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop jarzębinowy

Jarzębinę zerwać po przymrozkach lub, dla pewności, zamrozić (same kuleczki obrane z szypułek) w zamrażarce przez 2-3 doby, co pozbawi ją większości goryczki.
Zagotować wodę w szerokim garnku z grubym dnem - wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści.
Dodać żółtą skórkę okrojoną z wyszorowanych cytryn (bez albedo) i wsypać zamrożoną jarzębinę.
Zagotować całość na użym ogniu, zmniejszyć następnie płomień do minimum i gotować 20-30 minut bez mieszania (można delikatnie potrząsnąć garnkiem co jakiś czas), dodać sok wyciśnięty z cytryn, ostrożnie przemieszać - gotować kolejne 60 minut, aż jarzębina zrobi się szklista.
Przelać calość przez gęste sito - pozostawić do oscieknięcia.
Syrop ponownie zagotować i wrzącym napełnić wyparzone słoiczki po brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami, odstawić dnm do góry, nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Syrop sprawdza się jako dodatek do potraw i napojów oraz lekarstwo na przeziębienie.

Odsączone kandyzowane owoce jarzębiny można przesmażyć z innymi owocami, jako dżem, lub dodać do wódki - powstanie lekki słodki jarzębiaczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak