Przepis i sposób przygotowania na: Syrop jarzębinowy
Zagotować wodę w szerokim garnku z grubym dnem - wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści.
Dodać żółtą skórkę okrojoną z wyszorowanych cytryn (bez albedo) i wsypać zamrożoną jarzębinę.
Zagotować całość na użym ogniu, zmniejszyć następnie płomień do minimum i gotować 20-30 minut bez mieszania (można delikatnie potrząsnąć garnkiem co jakiś czas), dodać sok wyciśnięty z cytryn, ostrożnie przemieszać - gotować kolejne 60 minut, aż jarzębina zrobi się szklista.
Przelać calość przez gęste sito - pozostawić do oscieknięcia.
Syrop ponownie zagotować i wrzącym napełnić wyparzone słoiczki po brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami, odstawić dnm do góry, nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Syrop sprawdza się jako dodatek do potraw i napojów oraz lekarstwo na przeziębienie.
Odsączone kandyzowane owoce jarzębiny można przesmażyć z innymi owocami, jako dżem, lub dodać do wódki - powstanie lekki słodki jarzębiaczek.