Sypana szarlotka

Sypana szarlotka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sypana szarlotka jest wspomnieniem wypieku ciasta pachnącego jabłkami, cynamonem u mojej babci, teraz to tylko pyszne wspomnienia.........SMACZNEGO!!!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kasza manna

    2 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • szara reneta

    1 kilogram
  • cynamon

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • masło/margaryna

    250 gramów
  • cukier puder do posypania

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Etapy przygotowania:

Krok 1 - Sypana szarlotka foto

Jabłka umyte, obrane ze skórki od razu do miski zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem i cynamonem i sokiem z cytryny, suche składniki bez pudru cukru wymieszać dokładnie w misce.

Krok 2 - Sypana szarlotka foto

Tortownica o średnicy 26 cm, z papierem do pieczenia, na dno wsypać połowę suchych, wymieszanych składników, wierzch delikatnie wygładzić bez ubijania do dna, na wierzch wyłożyć całą masę jabłkową i też tylko delikatnie wygładzić bez ubijania.

Krok 3 - Sypana szarlotka foto

Resztę suchej masy wysypać na jabłka, delikatnie wygładzić, zimne masło można utrzeć na tarce (ja kroję w cienkie plastry) i rozłożyć na wierzchu ciasta.

Krok 4 - Sypana szarlotka foto

Piekarnik nagrzany na 190 stopni, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, szarlotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat