Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sypana szarlotka

5.0
(49)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sypana szarlotka jest wspomnieniem wypieku ciasta pachnącego jabłkami, cynamonem u mojej babci, teraz to tylko pyszne wspomnienia.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

kasza manna 2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
mąka krupczatka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
szara reneta 1 kilogram
cynamon 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 2 łyżki
masło/margaryna 250 gramów
cukier puder do posypania 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sypana szarlotka

Etapy przygotowania:

1

Jabłka umyte, obrane ze skórki od razu do miski zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem i cynamonem i sokiem z cytryny, suche składniki bez pudru cukru wymieszać dokładnie w misce.

Krok 1 - Sypana szarlotka foto
2

Tortownica o średnicy 26 cm, z papierem do pieczenia, na dno wsypać połowę suchych, wymieszanych składników, wierzch delikatnie wygładzić bez ubijania do dna, na wierzch wyłożyć całą masę jabłkową i też tylko delikatnie wygładzić bez ubijania.

Krok 2 - Sypana szarlotka foto
3

Resztę suchej masy wysypać na jabłka, delikatnie wygładzić, zimne masło można utrzeć na tarce (ja kroję w cienkie plastry) i rozłożyć na wierzchu ciasta.

Krok 3 - Sypana szarlotka foto
4

Piekarnik nagrzany na 190 stopni, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, szarlotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący.

Krok 4 - Sypana szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak