Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojski makaron domowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl,
jajko 2 -3 szt,
woda 1/4 szkl,
sól 1/2 łyżeczki,

Przepis i sposób przygotowania na: Swojski makaron domowy

Do miski przesiać mąkę.
Zrobić wgłębienie do którego wbić jajka, dodać sól i wyrobić ciasto.
Ciasto powinno być twarde i wchłonąć całą mąkę.
Wyrabiając ciasto dodać odrobinę wody.
Ciasto zagniatać tak długo aby powstało jednolite, elastyczne ciasto, łatwe do rozwałkowania.

Ciasto owinąć ścierką i zostawi na 20 minut aby odpoczęło.

Następnie ciasto podzielić na mniejsze części, które rozpłaszczyć w dłoniach, następnie rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Rozwałkować jak najcieńsze placki.

Ciasto przesuszam, a następnie kroje w nitki różnej grubości.

Pokrojony makaron zostawić na stolnicy do całkowitego przeschnięcia.

Gotować w osolonej wodzie, aż makaron będzie miękki.

Do gotowania dodać oleju, wtedy makaron sie nie poskleja.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.09.2017 10:13
Domowy makaron jest najlepszy. Szkoda, że już go tak mało osób robi.
jejkuchnia 30.08.2017 19:44
Domowy najlepszy!
anka1988 29.08.2017 20:00
swojski najlepszy, wiadomo że z jajek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak