Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świeży śledź pieczony na pomidorach

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 4-6 szt
pomidory 3-4 szt
ząbek czosnku 2 szt
sok z cytryny 3 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
oregano świeże 1 łyżka
skórka z cytryny 1 łyżka
olej
sól
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Świeży śledź pieczony na pomidorach

Ryby starannie wypłukać, odsączyć, rozciąć wzdłuż brzucha i rozłożyć. Ostrożnie, aby nie przerwać skóry na grzbiecie, usunąć kręgosłup i grube ości. Ryby ułożyć grzbietem do góry i mocno przyciskając dłonią, uformować płaski filet, z obu stron lekko posolić, oprószyć przyprawą do ryb. Pomidory pokroić w plastry. Czosnek obrać, zmiażdżyć, zmiksować z olejem, sokiem z cytryny i otartą skórką, do powstania gładkiego sosu. Plastry pomidorów ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania, na pomidorach ułożyć filety skórą do góry, posmarować sosem, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200stc, zapiekać 15-20 minut, zależnie od wielkości ryb. Podawać na gorąco, przed podaniem posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak