Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 1 szt
białko 2 szt
mąka pszenna 40 g
mąka ziemniaczana 15 g
kakao 10 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przełożenie

masa makowa 200 g
jogurt grecki 250 g-light
stewia 2 łyzeczki
skórka z cytryny
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
aromat rumowy 2-3 krople

Dodatkowo

powidła śliwkowe 2 łyzeczki
wiórki kokosowe 2 łyzeczki

Porada

cały proces dekorowania można zupełnie pominąć lub oprószyć lekko cukrem pudrem całość.

Przepis i sposób przygotowania na: ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, wymieszać i odstawić na bok.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać żółtko i cały czas miksując ubić całość.
Krok 1 - ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY foto
2
W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto biszkoptowe. Piec w 170 stopni około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić poprzecznie na dwie części.
Krok 2 - ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY foto
3
Przełożenie: W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić dobrze 2 łyżeczki żelatyny. Dodać do niej aromat rumowy i wymieszać dokładnie.
Krok 3 - ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY foto
4
Przygotowaną mieszaninę przelać do masy makowej domowej( przepis tutaj:http://www.doradcasmaku.pl/przepis/372020/masa-makowa-wersja-light.html) i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na około 15 min.
Krok 4 - ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY foto
5
W między czasie przygotować masę jogurtową. Do jogurtu dodać stewię i otartą skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać. Żelatynę rozpuścić w najmniejszej ilości wody. Dodać do masy jogurtowej i wymieszać aby nie było grudek.
Krok 5 - ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY foto
6
Wykonanie: Na paterę ułożyć pierwszy blat ciasta. Przy użyciu pędzelka nasączyć go wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Po okręgu rozłożyć masę makową ( zostawić pusty środek).
Krok 6 - ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY foto
7
W puste miejsce ostrożnie wylać masę jogurtową. Lekko wyrównać. Następnie wyłożyć resztę masy jogurtowej, na którą wyłożyć resztę masy makowej. Ułożyć drugi krążek biszkoptu. Delikatnie docisnąć i odłożyć do lodówki na 5-6 godzin


Dekoracja: Powidła rozpuścić w mikrofali. Pędzelkiem posmarować wierch tortu. Następnie przy użyciu foremek do wykrajania ciastek „usypać” świąteczne wzorki z wiórków koksowych. Udekorować gwiazdkami, śnieżynkami i perełkami. Smacznego!
Krok 7 - ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 14.01.2016 09:16
przepiękny torcik :)
joannaa24 13.01.2016 14:37
Bardzo fajny przepis
IZABELA29 13.01.2016 10:31
pewnie pyszny
Franciszek 13.01.2016 00:27
pyszny do kawy
gusia1000 13.01.2016 00:16
Dobry tort.
sliwka 12.01.2016 22:47
Smakowicie wygląda;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak