Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny sernik z piernikowymi makaronikami Marcina Budynka .*.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do nich przyprawę piernikową, migdały i cukier puder. Całość delikatnie wymieszać. Z arkusza papieru do gotowania uformować stożek do dekoracji, a następnie napełnić go przygotowaną wcześniej masą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą stożka wycisnąć na nią krążki o średnicy ok. 3 cm. Odczekać 15 minut, aż krążki delikatnie stwardnieją, a następnie wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 120°C. Po upieczeniu połowę ciastek od spodu posmarować dżemem i nakryć drugą połową.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem na puszystą masę. Dodać ser, rozpuszczoną żelatynę i ubitą wcześniej śmietanę. Przygotować 4 wysokie pierścienie o średnicy ok. 5 cm (z tworzywa lub metalowe), wyłożyć je papierem do gotowania, a następnie napełniać na przemian masą serową i makaronikami. Całość odstawić do wystudzenia.