Świąteczny sernik na kruchym spodzie z żurawiną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

W moim domu prym wiedzie świąteczny sernik na kruchym spodzie z cynamonem.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna lub tortowa

    2 szklanki
  • masło/margaryna

    100 g
  • śmietana kremówka

    2 łyżki
  • twaróg półtłusty

    75 dag
  • jaja

    3 szt.
  • cukier

    1 szklanka
  • żurawina suszona

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mielony cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • Cukier ze skórką cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier utrzeć z 1 żółtkiem i śmietaną, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać tłuszcz i zagnieść ciasto, oddzielić ¼ ciasta, a resztą wyłożyć blachę. Ser zmielić z dodatkiem odrobiny cukru, dodać 2 żółtka, żurawinę, cukier ze skórką cytryny Prymat, zmielony cynamon Prymat i łyżkę tłuszczu. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na blachę, a następnie z pozostałej części ciasta uformować rulony i wyłożyć na wierzch. Pieczenie zajmuje ok. 40 min w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat