Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny schab z bakaliami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
figi 8 dag, suszone
morele suszone 12 dag
śliwki suszone 12 dag
wino czerwone 3/4 szklanki
sól do smaku
pieprz
olej 2 łyżki
miód 1,5 łyżki, płynny

Porada

Takie mięsko podaję na zimno, jako dodatek do pieczywa. Do jego przygotowania możemy użyć swoich ulubionych bakalii, np. orzechy, rodzynków.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny schab z bakaliami

Kroki postępowania

1
Mięso przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacinamy go wzdłuż w pięciu miejscach. Każdy „rowek” powinien mieć około 2-2,5 cm głębokości. Tak przygotowane mięso oprószamy dokładnie solą i pieprzem.
Krok 1 - Świąteczny schab z bakaliami foto
2
W przygotowane nacięcia układamy bakalie. Ja zrobiłam 2 rzędy śliwkowe, 2 morelowe i jeden figowy.
Krok 2 - Świąteczny schab z bakaliami foto
3
Po nałożeniu owoców mięso dokładnie obwiązujemy sznurkiem, dość gęsto, by owoce w trakcie pieczenia nie wysunęły się na wierzch.
Krok 3 - Świąteczny schab z bakaliami foto
4
Przewiązane sznurkiem schab układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód łączymy z olejem. Otrzymaną mieszaniną smarujemy dokładnie mięso. Schab podlewamy winem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 80 minut w 190°C.
Krok 4 - Świąteczny schab z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.03.2016 23:39
pięknie podane
gusia1000 11.03.2016 22:53
Na pewno smaczny.
joannaa24 11.03.2016 19:27
Wygląda super!:)
Stenka 11.03.2016 18:59
Pięknie wygląda
Gabi44 11.03.2016 18:15
Prezentuje się pięknie i smakowicie !
noninka77 11.03.2016 17:39
Fajny przepis. Ładnie się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak