Miód podgrzewamy, cały czas mieszając aż się rozpuści, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy małymi porcjami letni miód. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej na przemian z olejem i wymieszaną w kefirze sodą. Do wymieszania kefiru i sody użyj większego naczynia, gdyż szybko zwiększa objętość. Ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa (można mikserem na niskich obrotach). Bakalie drobno siekamy, mieszamy z 2-3 łyżkami mąki, przekładamy na sitko, aby usunąć nadmiar mąki, a następnie dodajemy do ciasta piernikowego, delikatnie mieszając.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm, smarujemy, spód wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Pieczemy ok 60 minut w temperaturze 175 * C. ( sprawdzamy patyczkiem) Ciasto można też upiec w dwóch keksówkach.
Polewa:
Śmietanę zagotować, dodać pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Na koniec dodajemy masło. Polewą polać zimny piernik i udekorować dowolnie.